Χειρισμός παγίων στην παύση εργασιών μιας επιχείρησης

Εφόσον υφίστανται πάγια περιουσιακά στοιχεία κατά το κλείσιμο μιας επιχείρησης τα οποία αγοράστηκαν και τέθηκαν σε λειτουργία την τελευταία πενταετία, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παρ. 2, του άρθρου 33, του ΦΠΑ. Σύμφωνα με τα ανωτέρω, η έκπτωση του φόρου που ενεργήθηκε κατά το χρόνο της απόκτησης του παγίου, υπόκειται σε πενταετή διακανονισμό με αφετηρία το έτος χρησιμοποίησης του.
Ο διακανονισμός ενεργείται κάθε έτος για το ένα πέμπτο (1/5) του φόρου που επιβάρυνε το αγαθό. Έτσι λ.χ. αν η εταιρεία αγόρασε τον Απρίλιο του 2015 πάγιο αξίας 1.000 ευρώ καταβάλλοντας ΦΠΑ 23%: 230 ευρώ και τον Αύγουστο του 2016 διακόπτει τις εργασίες της, οφείλει να αποδώσει στο δημόσιο 230 Χ 4/5 = 184 ευρώ.

Ραντεβού με τον έφορο για να συμψηφιστούν επιστροφές φόρων και ΕΝΦΙΑ

Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ άνοιξε τον δρόμο των συμψηφισμών για τις επιστροφές φόρων, την ώρα μάλιστα που οι εφορίες χρωστούν και με τη βούλα 1,3 δισ. ευρώ προς φορολογούμενους. Ωστόσο, αν κάποιος που δικαιούται επιστροφή, περιμένει αυτό να γίνει αυτομάτως, τότε μάλλον θα περιμένει μάταια. Κι αυτό γιατί, θα πρέπει πρώτα να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ και μετά να πάρει την επιστροφή φόρου από τη διαφορά που θα προκύψει... αν προκύψει.
Η απλή λογική λέει ότι αν οφείλεις στην εφορία και έχεις παράλληλα απαίτηση επιστροφής φόρου, αυτά πρέπει να συμψηφίζονται αυτομάτως. Αυτό προβλέπει και η σχετική εγκύκλιος του 2012, συμπεριλαμβάνοντας και τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά στην πραγματικότητα παραμένει «κενό» γράμμα για λόγους μάλλον προφανείς.

Η μετατροπή Ο.Ε. σε Ι.Κ.Ε.

Τα τελευταία χρόνια αλλά και ειδικά μετά και την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου (ν.4387/2016), όσοι ασχολούμαστε με την οργάνωση και υποστήριξη της δραστηριότητας των εταιρειών, παρατηρούμε την αυξημένη τάση για επιλογή της Ι.Κ.Ε. ως νομικής μορφής καταλληλότερης για τα ελληνικά δεδομένα. Μια σχετική παλιότερη ανάλυσή μας που συγκρίνει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα μπορείτε να βρείτε εδώ
Μάλιστα το άρθρο 107 του ν.4072/2012 επεξηγεί ειδικά την διαδικασία μετατροπής μίας Ο.Ε. σε Ι.Κ.Ε.. σύμφωνα με το οποίο «εταιρεία άλλης μορφής μπορεί να μετατραπεί σε ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία με απόφαση των εταίρων ή των μετόχων, που λαμβάνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το νόμο για την περίπτωση λύσης της συγκεκριμένης εταιρικής μορφής». Τις ειδικότερες λεπτομέρειες του άρθρου αυτού ο νομοθέτης ανέλυσε στην εγκύκλιο ΠΟΛ 1262/2013.