Χρηστικό βοήθημα για την υποβολή των βεβαιώσεων φορολογικού έτους 2015.


Άρθρο του Φοροτεχνικού, Γιώργου Δ. Χριστόπουλου
(Μέλους - Εκπροσώπου Τύπου του Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
και Γενικού Γραμματέα της Ε.Φ.Ε.Ε.Α., Πρώην καθηγητή ΤΕΙ)


Χρηστικό βοήθημα για την υποβολή των βεβαιώσεων φορολογικού έτους 2015.



- των βεβαιώσεων αποδοχών, και συντάξεων,

- των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα,

- των εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα.


Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το άρθρο.

Δικαιώματα μισθωτών με μερική ή εκ περιτροπής εργασία

Ενσημα 25 ημερών δικαιούνται από το ΙΚΑ ακόμη και όσοι εργάζονται με καθεστώς παρτ-τάιμ απασχόλησης εφόσον πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις.

Η νομοθεσία του ΙΚΑ προβλέπει ότι κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι μερικώς και με εκ περιτροπής εργασία μισθωτοί, δικαιούνται περισσότερα ένσημα από αυτά που αναλογούν στις ημέρες της πραγματικής τους εργασίας μέσα στο μήνα.

Το «money-money.gr», δημοσιεύει έναν οδηγό για το πώς θα κερδίσετε περισσότερα ένσημα ακόμη και αν δουλεύετε με μειωμένο ωράριο, ή για λιγότερες μέρες το μήνα.

Δελτίο Τύπου για το Ασφαλιστικό

Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. κατανοώντας την ανάγκη ευρέων μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό σύστημα με στόχο να γίνει πλήρως ανταποδοτικό ως προς τις καταβαλλόμενες εισφορές και τις λαμβανόμενες συντάξεις, πρώτη επεσήμανε με δελτίο τύπου ως απαράδεκτες τις υπερβολικές αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών.

Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε., αναμένοντας το τελικό νομοσχέδιο που θα προκύψει από την διαβούλευση και από τους θεσμούς, συνεχίζει την προσπάθεια της για ενημέρωση των εμπλεκομένων Φορέων, της Πολιτικής Ηγεσίας, συμβάλλοντας στην δημιουργία παραγωγικού διαλόγου σχετικά με το προσχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, καταθέτει δημόσια τους κάτωθι προβληματισμούς και απόψεις της:

Αντιστοίχιση κάθε είδους αμοιβής με τον σωστό κωδικό

ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΙΣΘΩΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Για το φορολογικό έτος 2015 ως καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής ορίζεται η 15 Φεβρουαρίου 2016.


ΚΩΔΙΚΟΣ Είδος αποδοχών

1 Τακτικές αποδοχές
2 Πρόσθετες αποδοχές
3 Λοιπά αποδοχών

Μικτή τεχνική επιτροπή για τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών

Η σύσταση μικτής τεχνικής επιτροπής του υπουργείου Εργασίας, του υπουργείου Οικονομικών, εκπροσώπων φορέων των ανεξάρτητων απασχολουμένων (γιατρών, μηχανικών, δικηγόρων) και του Οικονομικού Επιμελητηρίου αποφασίστηκε σήμερα κατά τη συνάντηση του Γ. Κατρούγκαλου με τον υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Στόχος της επιτροπής θα είναι να μελετήσει και να διατυπώσει προτάσεις για τον εξορθολογισμό της εισφοροδοτικής ικανότητας των αυτοαπασχολουμένων αναφορικά με τα όσα προβλέπονται από τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση.

ΟΕΕ: Κεφαλικός φόρος η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Την πλήρη αντίθεσή του στην κατακόρυφη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες εκφράζει το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, τον οποίο χαρακτηρίζει ως κεφαλικό φόρο.

Με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, τους αρχηγούς των κομμάτων και τους προέδρους των εργοδοτικών φορέων, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Κόλλιας κάνει λόγο για κοινωνικά άδικο μέτρο, αλλά κυρίως οικονομικά αναποτελεσματικό, που τελικά θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και σε απώλεια εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό.