Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, συναφείς ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις

Η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησής και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων της και λαμβάνοντας υπόψη την παράγραφο 2γ του άρθρου 4 του Νόμου 3148/2003 καθώς και τη σχετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Λογιστικής Τυποποίησης (ΣΛΟΤ), εκδίδει την ακόλουθη Λογιστική Οδηγία του Νόμου 4308/2014. Διευκρινίζεται ότι οι διατάξεις των άρθρων 8 έως 15 του Ν. 4308/2014 δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της ΕΛΤΕ, ενώ οι διατάξεις των άρθρων 1 έως και 7, 30 και 39 παρουσιάζουν άμεσο ενδιαφέρον και από πλευράς φορολογικής διοίκησης.
Επισημαίνεται ότι για τα φορολογικά ζητήματα που ανακύπτουν από την εφαρμογή των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων (ΕΛΠ) έχουν ήδη εκδοθεί σχετικές αποφάσεις και εγκύκλιοι από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Μέχρι αύριο 16 Οκτωβρίου η μεταβολή στο μητρώο για το ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Μετά την ψήφιση του N.4336/2015 μεταβλήθηκε το ισχύον μέχρι και πριν το καλοκαίρι καθεστώς ΦΠΑ στην εκπαίδευση και πλέον οι υπηρεσίες εκπαίδευσης δεν ανήκουν στις απαλλασσόμενες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την περίπτωση ιβ΄ της παρ. 1 του άρθρου 22 του κώδικα ΦΠΑ, η οποία αντικαταστάθηκε με την περίπτωση 1β της υποπαρ. Δ2 της παρ. Δ του άρθρου 2 του Ν. 4336/2015, απαλλάσσεται από το φόρο μόνο η παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης γενικά και οι στενά συνδεόμενες με αυτή παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών, που πραγματοποιούνται απόοργανισμούς δημόσιου δικαίου.

Βάζουν στο στόχαστρο όσους έχουν κάνει αυτοπεραίωση

Από «κόσκινο» θα περάσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων χιλιάδες δηλώσεις επιτηδευματιών, οι οποίοι είχαν κάνει χρήση της δυνατότητας αυτοπεραίωσης, με στόχο να εντοπίσει περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων και μη απόδοσης ΦΠΑ.

Στη σχετική εγκύκλιο αναφέρεται ότι θα ελεγχθεί δειγματοληπτικά το 0,5% των επιτηδευματιών με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου. Στην πρώτη γραμμή θα βρεθούν ελεύθεροι επαγγελματίες που ανήκουν στην υψηλή ζώνη κινδύνου για φοροδιαφυγή (γιατροί, δικηγόροι κ.α.) όσοι έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις στον παρελθόν και όσοι έχουν δηλώσει μεγάλες δαπάνες.

Πώς αλλάζει το ποινολόγιο της εφορίας

Νέο επιεικέστερο καθεστώς χρηματικών ποινών για παραβάσεις φοροδιαφυγής καθιερώνεται με το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα μέτρα του μηνός Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου, όλα τα πρόστιμα που επιβάλλονται σήμερα αυτοτελώς στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες για μη έκδοση αποδείξεων, τιμολογίων και λοιπών φορολογικών στοιχείων, για έκδοση ανακριβών φορολογικών στοιχείων, για έκδοση πλαστών ή εικονικών τιμολογίων καθώς επίσης και για αποδοχή εικονικών τιμολογίων, καταργούνται.

Ενοίκια 2015 : Αύξηση Συντελεστών Από 01-01-2015

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το Νομοσχέδιο των προαπαιτούμενων , στο οποίο περιλαμβάνονται σημαντικές φορολογικές διατάξεις , που αφορούν και στη φορολόγηση των Ακινήτων.

Συγκεκριμένα η διάταξη που αφορά στη φορολόγηση των ενοικίων από ακίνητα , αναφέρει τα εξής.

« 4. Το εισόδημα από ακίνητη περιουσία φορολογείται σύμφωνα με την ακόλουθη  κλίμακα:

Τι μπορεί να σας κατασχέσει η εφορία εάν δεν πληρώσετε εγκαίρως τις οφειλές σας

Οι αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στο νόμο για τις κατασχέσεις λόγων οφειλών προς το Δημόσιο, διατηρούν την προστασία μόνο για μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά βοηθήματα μέχρι 1.000 ευρώ το μήνα και για καταθέσεις με υπόλοιπο 1.250 ευρώ σε ένα μόνο λογαριασμό κάθε οφειλέτη. Ταυτόχρονα επέτρεψαν στην εφορία να κατάσχει μεγαλύτερα ποσά από εισοδήματα και καταθέσεις.

Για το σκοπό αυτό, μάλιστα, οι φορολογικές αρχές εφαρμόζουν διαδικασίες-εξπρές, με τη βοήθεια τις σύγχρονης τεχνολογίας.

H ισχύουσα νομοθεσία για τις κατασχέσεις κρύβει πολλές παγίδες για τους οφειλέτες του Δημοσίου. Ας τις δούμε αναλυτικά: