Αυτό είναι το μίνι φορολογικό - Τι προβλέπει για περιστασιακά εργαζόμενους, αγρότες, κατοίκους εξωτερικού

Κατατέθηκε στη Βουλή μίνι φορολογικό νομοσχέδιο που ρυθμίζει ζητήματα φορολόγησης περιστασιακά απασχολούμενων με πολύ χαμηλά ετήσια εισοδήματα, αγροτών και κατοίκων εξωτερικού ομογενών, ώστε να αποφευχθεί η υπερβολική φορολογική επιβάρυνση, που επέφερε ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, ο οποίος ψηφίστηκε το 2013, αλλά μετέθετε την εφαρμογή του για ένα χρόνο μετά και επομένως θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά φέτος για τα εισοδήματα του 2014.

Ειδικότερα οι προς ψήφιση διατάξεις προβλέπουν:

Διευκρινήσεις σχετικά με τον προσδιορισμό του εισοδήματος που αποκτάται από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα

Δόθηκε στη δημοσιότητα η ΠΟΛ.1116/2015 σχετικά με τον προσδιορισμό του εισοδήματος που αποκτάται από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Στην περίπτωση που φορολογούμενος λαμβάνει ταυτόχρονα και τις δύο κατηγορίες αγροτικών επιδοτήσεων (επιδοτήσεις παγίων - κάλυψης δαπανών και λοιπές -εισοδηματικές- επιδοτήσεις) διευκρινίζεται ότι το ποσό των 12.000 ευρώ θα αφαιρείται κατ΄ αρχάς από το ποσό των λοιπών εισοδηματικών επιδοτήσεων που λαμβάνει συνολικά ο φορολογούμενος και εφόσον αυτό δεν επαρκεί, το υπόλοιπο ποσό θα αφαιρείται από τα ποσά των «επιδοτήσεων παγίων - κάλυψης δαπανών». 

Το μειωμένο αυτό ποσό επιδοτήσεων παγίου θα αφαιρεθεί πλέον από το κόστος κτήσης παγίων ώστε επί υπολοίπου αυτού να υπολογιστούν οι αποσβέσεις.

Ζώντας μέσα σε ένα απέραντο φορολογικό φρενοκομείο

Βαδίζοντας μέσα στα στενά και δύσβατα σοκάκια του φορολογικού τοπίου που διαμορφώθηκε στη χώρα μας μετά τη θέσπιση του νέου κώδικα φορολογίας εισοδήματος, αίφνης συνειδητοποιείς ότι τελικά βρίσκεσαι χαμένος σε έναν φορολογικό λαβύρινθο που θα ήταν ζηλευτός ακόμη και από τον ίδιο τον Δαίδαλο.

Έχοντας στη φαρέτρα σου ελάχιστα όπλα, δίχως όλο το απαιτούμενο υλικό –φρόντισε γι΄αυτό η χαρακτηριστική καθυστέρηση κοινοποίησης των εγκυκλίων–, προχωράς φοβισμένος και γεμάτος αβεβαιότητα προκειμένου να παλέψεις για την εμπρόθεσμη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Τι περιλαμβάνει το «μίνι» φορολογικό

Αλλαγές σε φορολογία δωρεών, τεκμήρια διαβίωσης και στην έκπτωση φόρου σε περίπτωσης εφάπαξ εξόφλησης του, προωθεί με «μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο το υπουργείο Οικονομικών

Μίνι φορολογικό νομοσχέδιο πρόκειται να φέρει στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη προκειμένου να διορθωθούν στρεβλώσεις και αδικίες που υπάρχουν σήμερα στη φορολογική νομοθεσία.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αφορούν τη φορολογία δωρεών, την ενεργοποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης όταν υπάρχουν εισοδήματα από τόκους καταθέσεων, καθώς και την αύξηση της έκπτωσης φόρου εισοδήματος όταν καταβάλλεται εφάπαξ. Ειδικότερα μεταξύ άλλων θα προβλέπει:

Παρέμβαση της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. προς την Αναπλ. Υπουργό Κα Νάντια Βαλαβάνη με ολοκληρωμένο φορολογικό σχεδιασμό

Στην σημερινή (09/06/2015) συνάντηση της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. με την αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών κυρία Νάντια Βαλαβάνη, η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. προχώρησε στην διατύπωση ολοκληρωμένων προτάσεων με την μορφή ολοκληρωμένης φορολογικής παρέμβασης πάνω στο σύνολο των φλεγόντων παλαιών και προσφάτων προβλημάτων που ταλανίζουν την ελληνική φορολογική νομοθεσία αλλά και τον Κλάδο.
Με την παρέμβαση δόθηκαν απλές , απτές και άμεσα εφαρμοστέες λύσεις οι οποίες θα μπορούσαν να αναμορφώσουν το φορολογικό μας σύστημα και να παρέχουν άμεση ανάσα στα δημοσιοοικονομικά δεδομένα της χώρας.
Το πλήρες κείμενο των προτάσεων που κατατέθηκαν αλλά και συζητήθηκαν είναι:

Προσωρινή λύση με τεκμαρτές τιμές για την ιδιοχρήση ανά στρέμμα γης

Σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews, εντός των ημερών αναμένεται να εκδοθεί εγκύκλιος της Γενικής Γραμματέα Εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδου με την οποία θα επιχειρείται να ξεκαθαρίσει το ζήτημα, δεδομένου ότι ήδη βρισκόμαστε στο μέσο της υποβολής των φετινών δηλώσεων και τα χρονικά περιθώρια είναι ήδη σφικτά. 

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα υιοθετηθεί μια προσωρινή λύση τεκμαρτού προσδιορισμού, πιθανότατα με βάση τα τεκμαρτά ενοίκια γης που ίσχυαν μέχρι το οικονομικό έτος 2013 χωρίς να αποκλείεται και ο υπολογισμός με βάση τη δήλωσης ενιαίας ενίσχυσης και της στρεμματικής έκτασης στη βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ για κάθε υπόχρεο αγρότη.

Άνοιξε η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Νομικών Προσώπων



Σε λειτουργία τέθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 9 Ιουνίου η εφαρμογή της Γ.Γ.Δ.Ε για την υποβολή δηλώσεων νομικών προσώπων.

Υπενθυμίζουμε ότι καταληκτική ημερομηνία της παραπάνω φορολογικής υποχρέωσης είναι η Τρίτη 30/6/2015.







http://www.e-forologia.gr/