Διευκρινίσεις Σαββαΐδου για τα πρόστιμα των εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων

Διευκρινίσεις για τα πρόστιμα και τη διαχείριση των εκπρόθεσμων τροποποιητικών ηλεκτρονικών φορολογικών δηλώσεων ανά περίπτωση παρέσχε η γενική γραμματέας Δημόσιων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου.

Σύμφωνα με εγκύκλιο της κ. Σαββαΐδου όλες οι τροποποιητικές ηλεκτρονικά υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ανεξάρτητα από τις μεταβολές που θα δηλώνονται σε αυτές (έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3) θα εκκαθαρίζονται άμεσα και εκ των υστέρων θα διενεργείται δειγματοληπτικός έλεγχος ανάλογα με το αντικείμενο της τροποποιητικής (περίπτωση ανάκλησης εισοδήματος ή ανάκλησης τεκμηρίων, τροποποιητικές δηλώσεις για τις οποίες έχει δηλωθεί αυτοέλεγχος κατά την αρχική υποβολή κτλ).

Τα χειρότερα έπονται αν δεν αντιδράσουμε άμεσα

Είναι γεγονός ότι η φετινή χρονιά ήταν από τις πιο δύσκολες όσον αφορά στα προβλήματα, το άγχος και την πίεση που αντιμετωπίσαμε κατά την άσκηση των καθηκόντων μας ως επαγγελματίες λογιστές-φοροτεχνικοί.

Το συνεχώς ευμετάβλητο φορολογικό καθεστώς, οι αλληλοσυγκρουόμενες διατάξεις, οι ασάφειες, οι κατάφωρες αδικίες που διορθώθηκαν πραγματικά την τελευταία στιγμή, η κωλυσιεργία των υπευθύνων να κοινοποιήσουν εγκαίρως τις σχετικές εγκυκλίους, τα τεράστια τεχνικά προβλήματα, καθώς και μια σειρά άλλων προβλημάτων, ανέδειξαν τη χρονιά που διανύουμε ως τη χειρότερη –κατά την προσωπική μου άποψη– των τελευταίων ετών απ’ όλες τις απόψεις. Οι κύριοι πρωταγωνιστές της περιόδου αυτής ήταν η φοροεπιδρομή, το άγχος, η ένταση, η αγωνία και η δικαιολογημένη αγανάκτηση όλων.

Εκπρόθεσμη διακοπή επιχειρήσεων και εταιριών με ευνοϊκούς όρους

Με την αλλαγή του φορολογικού νόμου, καταργήθηκαν, από 1.1.2014, και όλες οι σχετικές αποφάσεις που αφορούσαν διάφορες διαδικασίες σχετικά με την εκπρόθεσμη διακοπή των επιχειρήσεων (ατομικές επιχειρήσεις) και εταιριών (νομικών προσώπων οποιασδήποτε μορφής).

Το υπουργείο Οικονομικών με δύο αποφάσεις του, έδωσε σχετική παράταση στις εκπρόθεσμες διακοπές , που τελειώνουν στις 25.7.2014.

Ημερομηνία που, κατά την άποψή μας, πρέπει να παραταθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου, μιας και όσοι προσπαθούν να κάνουν εκπρόθεσμες διακοπές αντιμετωπίζουν τεράστια γραφειοκρατικά προβλήματα , τόσο με το Γ.Ε.ΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο), όσο και με την έκδοση διαδικαστικών αποφάσεων, στις περιπτώσεις που αυτές είναι αναγκαίες.

Πώς θα ρυθμίσετε σε δόσεις τις πληρωμές των χαρατσιών που έρχονται ταυτόχρονα

Ρύθμιση που παρέχει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να εξοφλήσουν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις όλους τους φόρους που επιβάλλονται αυτές τις μέρες στα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία τους προβλέπει ο ισχύων Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών.

Πρόκειται ουσιαστικά για την «πάγια ρύθμιση» με την οποία δίδεται η δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης όχι μόνο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο αλλά και των μη ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών.


Οι πέντε φόροι