Χωρίς βιβλία οι αγρότες, αλλά με ΦΠΑ και συγκεντρωτικές καταστάσεις

Αγρότες χωρίς... βιβλία αλλά με υποχρέωση τήρησης στοιχείων εσόδων - εξόδων (!) και ετήσια υποχρέωση υποβολής δήλωσης ΦΠΑ και συγκεντρωτικών καταστάσεων.

Σε αυτό το εντυπωσιακό φορολογικό καθεστώς κατέληξε χθες η κυβέρνηση, απαλλάσσοντας μεν από την υποχρέωση τήρησης των βιβλίων όλους τους αγρότες, πλην όμως τους υποχρεώνει να κόβουν αποδείξεις και τιμολόγια και να τηρούν στοιχεία εσόδων -εξόδων εφόσον το εισόδημά τους είναι άνω των 15.000 ευρώ. 
Τώρα πώς θα γίνονται οι διασταυρώσεις και θα διαπιστώνεται αν το εισόδημα υπερβαίνει το όριο αυτό μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε τις παραδοσιακές διευκρινιστικές εγκυκλίους που συνήθως εκδίδονται όταν οι προθεσμίες φορολογικών υποχρεώσεων εκπνέουν.

Διευκρινίσεις - Επισημάνσεις για τις μηνιαίες συγκεντρωτικές καταστάσεις

Σε συνέχεια της δημοσίευσης της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ. 1022/31.1.2014 σχετικά με την υποβολή των μηνιαίων συγκεντρωτικών καταστάσεων, συνοψίζουμε συγκεκριμένα σημεία που κρίνουμε ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την υποχρέωση υποβολής των μηνιαίων συγκεντρωτικών καταστάσεων.

1. Υπόχρεοι υποβολής καταστάσεων πελατών και προμηθευτών

Υπόχρεοι υποβολής καταστάσεων πελατών και προμηθευτών, για τα εκδοθέντα και ληφθέντα φορολογικά στοιχεία, ανεξάρτητα από τον τρόπο έκδοσης αυτών (μηχανογραφικά ή χειρόγραφα), είναι:
Κάθε φυσικό πρόσωπο με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξάρτητα της κατηγορίας των τηρουμένων βιβλίων
Κάθε νομικό πρόσωπο και νομική οντότητα, άρα και τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πρόσωπα

Σεμινάριο στo Κιλκίs 08/02/2014

            H ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

          Σε Συνεργασία με την  EPSILON-NET   Διοργανώνει


 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 10.00 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ  ΜΟΥΖΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟ Λογιστή – Φοροτεχνικό 


Με θέμα: Αλλαγές στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, Ποινές και Παραβάσεις Φοροδιαφυγής με τους Νόμους: 4172 & 4174 /2013

Η συμμετοχή των οικονομικά τακτοποιημένων συναδέλφων θα είναι δωρεάν.
Κόστοs συμμετοχήs για τα μη μέλη τηs Ενωσηs 30.00 €

Φορολόγηση δοσοληπτικών λογαριασμών

Πολλές εταιρείες, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία, είχαν δημιουργήσει πλασματικά υπόλοιπα απαιτήσεων ή διαθέσιμων και τα εμφάνιζαν στους δοσοληπτικούς λογαριασμούς εταίρων, στις προκαταβολές με απόδοση λογαριασμού ή ως υπόλοιπο ταμείου.

Σύμφωνα με το Capital.gr πιστωτές, πελάτες και τράπεζες γνώριζαν και έδειχναν ανοχή στην παγιωμένη αυτή τακτική αλλοίωσης των οικονομικών καταστάσεων, με αποτέλεσμα το λεγόμενο “άνοιγμα ταμείου” να αποτελεί ένα κοινό μυστικό στην αγορά.
Εταιρείες ελεγχόμενες από Ορκωτούς λογιστές, αντιμετώπιζαν το πρόβλημα σύμφωνα με τις διατάξεις του εμπορικού νόμου 2190, ενώ ο εκάστοτε φορολογικός ελεγκτής επέβαλε τέλος χαρτοσήμου και καταλόγιζε εισόδημα τόκων (τεκμαρτός υπολογισμός) στην εταιρεία. Από την άλλη μεριά, το φυσικό πρόσωπο που έκανε χρήση του λογαριασμού δεν είχε καμία συνέπεια.

Χάος στο Taxisnet. Φορολογούμενοι πλήρωσαν αλλά εμφανίζονται να χρωστάνε και κινδυνεύουν με κατασχέσεις!

Δεν έχει τέλος το φορολογικό χάος που επικρατεί το τελευταίο διάστημα. Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι ενώ έχουν πληρώσει κανονικά εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών τα ποσά των φόρων που χρωστούσαν εμφανίζονται στο Taxis και στο Taxisnet να μην έχουν εξοφλήσει τους φόρους.

Έτσι θεωρούνται οφειλέτες ληξιπρόθεσμων χρεών και δεν έχουν τη δυνατότητα να λάβουν φορολογική ενημερότητα για διάφορες συναλλαγές τους ενώ παράλληλα κινδυνεύουν ακόμη και με κατασχέσεις εισοδημάτων και καταθέσεων.

Τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες φορολογούμενοι βλέπουν στο «λογαριασμό» τους στο Taxisnet να τους έχουν καταλογιστεί ως «ληξιπρόθεσμες οφειλές» τα ποσά των μηνιαίων δόσεων φόρου εισοδήματος ή φόρου ακίνητης περιουσίας ή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης που έχουν ήδη εξοφλήσει στις τράπεζες με βάση την «Ταυτότητα Οφειλής».

Η νέα Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 69ης Συνόδου της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.
Οι διακόσιοι (200) Αντιπρόσωποι, οι οποίοι συναντήθηκαν σε κεντρικό Ξενοδοχείο των Αθηνών , εξέλεξαν τα νέα μέλη της Κεντρικής Διοίκησης, τα μέλη του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου και τους Εισηγητές του Πειθαρχικού), για την επόμενη τριετία 2014 - 2016. 
Η νεοεκλεγείσα Κεντρική Διοίκηση θα πρέπει να συγκληθεί σε πρώτη συνεδρίαση, στα κεντρικά γραφεία του ΟΕΕ από τον σύμβουλο που πλειοψήφησε σε σταυρούς προτίμησης, για να εκλέξει τον Πρόεδρο, τον Α΄ και Β΄ Aντιπρόεδρο, τον Γενικό Γραμματέα και τον Οικονομικό Επόπτη. 
Μέχρι να συγκροτηθεί σε σώμα η νέα Κεντρική Διοίκηση το Προεδρείο της Συνέλευσης της Αντιπροσωπείας, ( Πρόεδρος η κα Ευφροσύνη Καραγιάννη - Αντιπρόεδρος ο κ. Γεώργιος Κυδωνάκης και Γραμματέας ο κ. Απόστολος Μπρουζιώτης) , θα ασκεί διοίκηση.

Τέλος τα τριπλά πρόστιμα για αδήλωτους εργαζομένους

Καταργούνται εντός του Μαρτίου τα πολλαπλά (έως και... 3) πρόστιμα που μπορούν να επιβάλουν, με βάση τα ισχύοντα, στις επιχειρήσεις οι επιθεωρητές εργασίας και, απολογιστικά, το ΙΚΑ για κάθε αδήλωτο - ανασφάλιστο εργαζόμενο.

Τη διατήρηση του ενός προστίμου για τη συγκεκριμένη παράβαση (των 10.550 ευρώ για κάθε αδήλωτο ηλικίας άνω των 25 ετών και των 9.197 ευρώ αν είναι κάτω των 25 ετών, όπως ισχύουν από το Σεπτέμβριο του '13) και την ταυτόχρονη κατάργηση του «πορτοκαλί βιβλίου» στις επιχειρήσεις -αφού τα σχετικά στοιχεία δηλώνονται, πλέον, ηλεκτρονικά στην «Εργάνη»- προαναγγέλλει στην «Η» ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης. Τα πρόστιμα, τα οποία θα καταργηθούν με ειδική ρύθμιση στο νομοσχέδιο το οποίο προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή, είναι:

Απόδοση φόρου εργοληπτών 3%, από φυσικό πρόσωπο

Τεχνική επιχείρηση κατασκευάζει σε φυσικό πρόσωπο ιδιώτη τη μονοκατοικία του. Κατά την έκδοση τιμολογίου προς τον ιδιώτη έχει υποχρέωση να αποδώσει τον φόρο 3% (άρθρο 55 Ν 2238/1994 ) στο Δημόσιο και να τον συμψηφίσει με την φορολογική δήλωση ή επειδή η κατασκευή αφορά ιδιώτη δεν υποχρεούται να καταβάλει τον φόρο 3%;

Απάντηση:

Α. Τι προβλέπει ο «παλαιός» ΚΦΕ (Ν 2238/1994 )

Σύμφωνα με την παρ. 1 περ. β του άρθρου 55 του Ν 2238/1994 (Παρακράτηση φόρου στο εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις), ενεργείται παρακράτηση φόρου «στα εισοδήματα εργοληπτών κατασκευής κάθε είδους τεχνικών έργων και ενοικιαστών δημόσιων, δημοτικών, κοινοτικών ή λιμενικών προσόδων, με συντελεστή 3% που υπολογίζεται στην αξία του κατασκευαζόμενου έργου ή του μισθώματος.

Η απόφαση με τις λεπτομέρειες για την υποβολή των μηνιαίων συγκεντρωτικών

Δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. η απόφαση σχετικά με την υποβολή των μηνιαίων συγκεντρωτικών καταστάσεων.
Ειδικότερα, η απόφαση αυτή έχει ως εξής:

ΠΟΛ.1022/31.1.2014

Υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, για διασταύρωση πληροφοριών.

Άρθρο 1
Έκταση εφαρμογής