ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΛΟΓΙΣΤΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013 συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικών κ. Θεοχάρη και αντιπροσωπείας του ΟΕΕ αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του ΟΕΕ κ. Γ. Κυδωνάκη, τη Γενική Γραμματέα του ΟΕΕ κα Ευφρ. Καραγιάννη και το συνάδελφο Β. Καμπάνη.
Η συνάντηση προέκυψε μετά τη δημοσίευση της απαράδεκτης ΠΟΛ 1228/13.

Ζητήσαμε από τον κ. Γενικό Γραμματέα να μας εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν στην έκδοσή της και μάλιστα για ένα θέμα που έχει λυθεί από το 2012. Γιατί, η μη αναγκαία επίδειξη της ταυτότητας θα ήταν πραγματικότητα μόνο με την ολοκλήρωση του μητρώου των νομίμων Λογιστών Φοροτεχνικών από το ΟΕΕ και τη διασύνδεσή του με τις Υπηρεσίες του Υπουργείου.

Ασφαλιση Συγγενικών Προσώπων Α΄ και Β΄ Βαθμού Συγγένειας


Στο Άρθρο 2του Αναγκαστικού Νόμου 1846/1951 ΄΄Περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων ΄΄,(ΦΕΚ Α΄179/14-21.6.1951),ορίζονται τα υποχρεωτικώς ασφαλιζόμενα πρόσωπα,χωρίς να γίνεται ρητή αναφορά στα πρόσωπα που απασχολούνται σε εργοδότες με τους οποίους είναι σύζυγοι ή συγγενείς α΄ και β΄ βαθμού συγγένειας.Το ως άνω άρθρο, τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε, με το Άρθρο 1 παράγραφος 1 του Ν.1759/1988 ΄΄Ασφαλιστική κάλυψη ανασφάλιστων ομάδων, βελτίωση της κοινωνικοασφαλιστικής προστασίας και άλλες διατάξεις΄΄,(ΦΕΚ 50 /18.3.1988), ως εξής :

Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο αντί τεκμηρίων από το 2014

Το τέλος των τεκμηρίων διαβίωσης σηματοδοτεί η έναρξη της εφαρμογής του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου αρχής γενομένης από τα μέσα του 2014, με το οποίο θα ελέγχεται η κινητή και ακίνητη περιουσία 8,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων.
Ο ηλεκτρονικός έλεγχος του «πόθεν έσχες» για την ακίνητη και κινητή περιουσία των φορολογουμένων αναμένεται να διορθώσει τις «αδικίες που συνέβαιναν με τα τεκμήρια διαβίωσης», όπως εξήγησε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Φέτος είναι η τελευταία χρονιά που θα ισχύουν τα τεκμήρια για κατοικίες, ιδιωτικά σχολεία, σκάφη αναψυχής, πισίνες, πολυτελή αυτοκίνητα και οικιακές βοηθούς.

Έρχεται διετής παράταση στη παραγραφή φορολογικών υποθέσεων

Διετή παράταση στη παραγραφή συγκεκριμένων φορολογικών υποθέσεων θα δώσει το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να μη χάσει πιθανές εισπράξεις, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για τα έσοδα του οκταμήνου, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με το Ν. 4141/2013, για τις ανέλεγκτες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και λοιπών φορολογικών αντικειμένων, των οποίων επίκειται ο χρόνος παραγραφής, για τις οποίες έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου μέχρι το χρόνο παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου ή πράξεων επιβολής του φόρου και λοιπών καταλογιστικών πράξεων παρατείνεται το δικαίωμα παραγραφής για δύο ακόμα έτη.

Λήγει έως τις 18 Οκτωβρίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το ειδικό διετέs πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων του ΟΑΕΔ

Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013 λήγει η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, για συμμετοχή στο Ειδικό διετές Πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 25.000 ανέργων, για τις Διοικητικές Περιφέρειες που ανήκουν στους Άξονες Προτεραιότητας 7 και 8.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία υπαγωγής σε αυτό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, www.oaed.gr, στις «Νέες Δράσεις – Προγράμματα», Ειδικό διετές Πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 25.000 ανέργων.
http://www.newmoney.gr/

Οι μεγάλες αδικίες της νέας φορολογικής κλίμακας

Μεγάλες αδικίες σε βάρος φορολογουμένων με χαμηλό εισόδημα που προέρχεται από μόνο μια πηγή προκαλεί η φορολόγηση κάθε κατηγορίας εισοδήματος με διαφορετικό τρόπο. Μεγάλοι χαμένοι είναι οι μισθωτοί, αλλά και οι αυτοαπασχολούμενοι που έχουν εισοδήματα από μια μόνο πηγή, ενώ κερδισμένοι είναι όσοι έχουν πρόσθετα εισοδήματα από ενοίκια, γράφει το money-money.gr.
Ο νέος τρόπος φορολόγησης, που ισχύει για τα εισοδήματα που αποκτώνται φέτος και θα δηλωθούν το 2014, δημιουργεί άνιση μεταχείριση σε φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα ίδιου ύψους προερχόμενα από διαφορετικές πηγές (με βάση το νόμο 4110/2013).

Τον Ιανουάριο του 2014 ξεκινά η υποβολή μηνιαίων συγκεντρωτικών

Τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει η υποχρεωτική υποβολή μηνιαίων συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών προμηθευτών από όλες τις επιχειρήσεις και επιτηδευματίες.
Σύμφωνα με ανάρτηση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη στο twitter η ηλεκτρονική εφαρμογή βρίσκεται υπό υλοποίηση, τα πρώτα τεστ θα τρέξουν τον Δεκέμβριο και από Ιανουάριο πιθανότατα θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία.
Η θεσμοθέτηση της καθολικής υποχρέωσης για υποβολή μηνιαίων συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών προμηθευτών από όλες τις επιχειρήσεις και επιτηδευματίες (και αγρότες) αναμένεται να οδηγήσει σε αποτελεσματικότερες διασταυρώσεις, σε ταχύτερη επιστροφή φόρων και στην κατάργηση της υποχρέωσης τήρησης βιβλίων.