Φορολογικό ποινολόγιο- Τόκοι, προσαυξήσεις και πρόστιμα της φορολογικής νομοθεσίας με τον ΚΦΔ

Παραθέτουμε στη συνέχεια τα άρθρα 53- 62 και 66 του Ν. 4174/26-7-2013 (ΦΕΚ Α 170) προς ειδικότερη ενημέρωση των αναγνωστών, για τις ποινές που προβλέπονται με τον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ) και το μεταβατικό καθεστώς.

Με το κεφάλαιο ΔΕΚΑΤΟ του ΚΦΔ καθορίζονται νέο σύστημα τόκων, προσαυξήσεων και προστίμων, για την μη υποβολή δηλώσεων, ανακριβή υποβολή, ποινές μη καταβολής με έλεγχο, πρόστιμα παραβάσεων ΚΦΑΣ και ισχύουν από 1-1-2014 , εκτός της παρ. 2 του άρθρου 55 που ισχύει από 26-7-2013, καταργουμένων των παρ. 10 του άρθρου 5 και 1 του άρθρου 6 του ν. 2523/1997.

Απογραφή όλων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα

Σε δίμηνη απογραφή όσων απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα -με πλήρη στοιχεία καθώς και με τους όρους αμοιβής και εργασίας τους- προχωρεί το υπουργείο Εργασίας από τις 15 Σεπτεμβρίου, με στόχο να δημιουργηθεί ηλεκτρονικό αρχείο για την παρακολούθηση και τον έλεγχο, σε πραγματικό χρόνο, της αδήλωτης εργασίας και των καταστρατηγήσεων στην αγορά εργασίας. 
 Τη διενέργεια της ειδικής απογραφής και τη δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης με όλα τα δεδομένα που θα αξιοποιηθούν στη «μάχη» κατά της καλπάζουσας εισφοροδιαφυγής και στους ελέγχους για την αδήλωτη εργασία (απασχόληση ανασφάλιστων, δήλωση λιγότερων ημερών ασφάλισης από τις πραγματικές ή χαμηλότερων μισθών για την καταβολή μικρότερων ασφαλίστρων) προαναγγέλλει στην «Η» ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης:

Ρύθμιση ή κατάσχεση για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ

«Σήμα» για τη ρύθμιση ή τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης - μέσω του νεοσύστατου Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων - των βεβαιωμένων χρεών άνω των 5.000 ευρώ προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ και από την 1/1/2014 των αντίστοιχων οφειλών στον ΟΓΑ και στο ΕΤΕΑ δίνει στις διοικήσεις των Ταμείων το υπουργείο Εργασίας. Η διεκδίκηση των οφειλών θα γίνεται εντός μηνός από τη βεβαίωσή τους και εντός 20 ημερών από την αποστολή ατομικής ειδοποίησης στον οφειλέτη. Με εγκύκλιο που απέστειλε στα Ταμεία ο υπουργός Γ. Βρούτσης ζήτησε:

Πότε η εφορία μπορεί να βάλει λουκέτο σε μία επιχείρηση

Μεγάλος θόρυβος ξέσπασε με την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής λειτουργία καταστημάτων που δεν είχαν εκδώσει αποδείξεις στους πελάτες τους. Μεγαλύτερος βέβαια ήταν εκείνος που ξέσπασε από την λειτουργία συγκεκριμένων κέντρων διασκέδασης, που δεν είχαν εκτίσει ακόμη την ποινής τους.
 Η δικαιολογία των αστυνομικών οργάνων γνωστή, η έλλειψη προσωπικού για φύλαξη του κάθε κέντρου που κλείνει το ΣΔΟΕ. Έτσι και το ΣΔΟΕ έκανε την δουλειά του και το κέντρο δούλεψε κανονικά. Για να δούμε στο τέλος θα γλυτώσει και τα πρόστιμα όπως γίνεται συνήθως;;;

Πότε και με ποιο τρόπο μπορείτε να αμφισβητήσετε τα τεκμήρια

Αντιμέτωποι με έναν «Γολγοθά» χρονοβόρων και γραφειοκρατικών διαδικασιών θα βρεθούν φέτος όσοι αποφασίσουν να αμφισβητήσουν τα ποσά των φορολογητέων εισοδημάτων που θα προσδιορίσει το υπουργείο Οικονομικών με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

Η διαδικασία είναι δύσκολη, αλλά φέτος πιο απαραίτητη από ποτέ, καθώς πολλοί φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος, ακόμα κι αν δεν έχουν εισόδημα, λόγω των τεκμηρίων διαβίωσης γράφει το money-money.gr