Ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ μελών ΕΦΕΕ ΚΙΛΚΙΣ - Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ


Τα μέλη της  Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Κιλκίς και του Συλλόγου Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών - Φοροτεχνικών Οικονομολόγων Ν. Καρδίτσας αποφασίσαμε να αποχωριστούμε για λίγο τις οθόνες και τα πληκτρολόγια των γραφείων μας. Φυσικά το επιτρέπουν και οι συνεχόμενες αναβολές των ημερομηνιών υποβολής όλων των μορφών δηλώσεων. Συμφωνήσαμε να παίξουμε ποδόσφαιρο το Σάββατο 06/04/2013 και ώρα 17:00  στο  γήπεδο του Μεταλλικού Κιλκίς. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο στον κλάδο μας και ελπίζουμε όχι και η τελευταία.

Περαιτέρω διευκρινίσεις για τις λεπτομέρειες χορήγησης του επιδόματος ανεργίας των αυτοαπασχολούμενων του Ο.Α.Ε.Ε.


Κοινοποιήθηκε από το Υπ.Εργασίας εγκύκλιος με περαιτέρω διευκρινίσεις για την καταβολή βοηθήματος (επίδομα ανεργείας) από τον ΟΑΕΔ σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενους.
Διευκρινίσεις επί την Φ.80000/8285/253/26.3.2013 απόφασης

ΕΠΙ ΤΗΣ ΩΣ ΑΝΩ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΞΗΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ:

Οι δέκα παγίδες στη νέα φορολογική δήλωση

Από «φορο-ανάκριση» θα περάσουν φέτος περίπου 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Η νέα φορολογική δήλωση, το γνωστό έντυπο Ε1, που θα κληθούν να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά μέχρι τις 30 Ιουνίου όλοι οι φορολογούμενοι, απαιτεί πλήρη καταγραφή όλων ανεξαιρέτως των εισοδημάτων που αποκτήθηκαν το 2012, ενώ κρύβει δυο φορολογικές παγίδες. Η πρώτη αφορά όσους απέκτησαν πέρυσι εισοδήματα από τόκους καταθέσεων, ομολόγων, μερίσματα μετοχών και αμοιβαία κεφάλαια, αμοιβές μελών διοικητικού συμβουλίου εταιρειών.

Εγχειρίδιο των συνηθέστερων ερωτημάτων πολιτών και των αντίστοιχων απαντήσεων, σε θέματα: • φορολογίας κεφαλαίου.


Α.- ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΩΝ - ΔΩΡΕΩΝ - ΓΟΝ. ΠΑΡΟΧΩΝ

1. Ποιος είναι υπόχρεος για την υποβολή της δήλωσης φόρου κληρονομιάς;

Ο κληρονόμος ή ο νόμιμος αντιπρόσωπός του ( άρθρο 61 του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών - Δωρεών - Γονικών παροχών, ο οποίος κυρώθηκε με το Ν. 2961/01 ).

Πέντε αλλαγές στο Ε1

Πέντε αλλαγές περιλαμβάνει το νέο έντυπο Ε1 το οποίο θα υποβάλλουν φέτος περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια φορολογούμενοι.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του fpress.gr, στο έντυπο, για πρώτη φορά θα κληθούμε υποχρεωτικά να δηλώσουμε τους τόκους των καταθέσεων αλλά και όλα τα εισοδήματα από όπου και αν προέρχονται και ανεξάρτητα από το αν έχουν φορολογηθεί ή αν έχουν τύχει απαλλαγής.
Ποιες είναι οι αλλαγές;

ΠΟΛ.1066/2.4.2013 Επιστροφή Φ.Π.Α. στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος

ΑΠΟΦΑΣΗ
O YΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν.2859/2000), και ειδικότερα:
α) τις διατάξεις του άρθρου 41,
β) τις διατάξεις του άρθρου 42,
γ) τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 57,
δ) τις διατάξεις του άρθρου 64,

2. Τις διατάξεις του νόμου 3877/2010 (ΦΕΚ Α΄ 160/20.9.2010) «Σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας» και ειδικότερα τα άρθρα 4, 9 και 10.

Επιταγές σε καθυστέρηση (σφραγισμένες) και η λογιστική αντιμετώπισή τους

Η τραπεζική επιταγή είναι ένα, συντασσόμενο με ιδιαίτερο τύπο, έγγραφο, με το οποίο ο εκδότης του δίνει εντολή σε πιστωτικό ίδρυμα, (στο οποίο διατηρεί χρηματικό τραπεζικό λογαριασμό, συνήθως «όψης»), να καταβάλει ορισμένο ποσό, στον κομιστή αυτής. Οι σχετικές διατάξεις για την έκδοση, την κυκλοφορία και τον τύπο της επιταγής περιλαμβάνονται στο Ν 5960/1933 (όπως ισχύει σήμερα). Στο άρθρο 3 του ως άνω νόμου αναφέρεται ότι: «η επιταγή εκδίδεται επί τραπεζίτου έχοντος κεφάλαια εις την διάθεσιν του εκδότου και επί τη βάσει συμφωνίας, ρητής ή σιωπηράς, καθ ην ο εκδότης έχει το δικαίωμα διαθέσεως των κεφαλαίων τούτων δι επιταγής».

Χρόνος υποβολής δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων πάσης φύσεως - Υπενθύμιση ειδικών προθεσμιών υποβολής δηλώσεων

1. Λοιποί παρακρατούμενοι φόροι που η τελευταία ημέρα υποβολής δήλωσης είναι η 15η κάθε μηνόςα) Yποβολή δήλωσης για εισοδήματα αντιπροσώπων, πρακτόρων, μεσιτών κ.λπ. για τον παρακρατούμενο φόρο 15% στις αμοιβές ή προμήθειες για τη σύναψη σύμβασης προμήθειας υλικού από αλλοδαπά εργοστάσια ή αλλοδαπούς οίκους (άρθ. 55 §1γ' ν. 2238/1994).

Άρθρα Αλλάζουν αναδρομικά τα δικαιολογητικά που θα προσκομίζουν οι Έλληνες ομογενείς-μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού


• Τέλος στην ταλαιπωρία των κατοίκων εξωτερικού και ιδίως των Ομογενών της διασποράς. 
• Με τις νέες διατάξεις απλοποιείται αναδρομικά (αντικαθίσταται από τότε που ίσχυσε) η διαδικασία προσκόμισης των δικαιολογητικών που απαιτούνται από τους κατοίκους που δηλώνουν ότι φορολογούνται μόνο για το εισόδημα που αποκτούν από πηγές στην Ελλάδα.

Άρθρα Η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών από τα ακαθάριστα έσοδα


Γιώργος Α. Κορομηλάς
Φορολογικός Σύμβουλος, Συγγραφέας

1. Έκπτωση καταβαλλομένων ασφαλιστικών εισφορών σε ταμεία κύριας ασφάλισης και ταμεία προαιρετικής ασφάλισης

Υπενθύμιση παραλαβής κλειδάριθμου έως την 30η Απριλίου 2013

Υπενθυμίζουμε στους συναδέλφους ότι η προθεσμία παραλαβής κλειδάριθμου λήγει την 30η Απριλίου 2013 σύμφωνα με την τελευταία παράταση που δόθηκε με την ΠΟΛ.1228/27.12.2012.

Διάρκεια ισχύος της ΕΓΣΣΕ 2010-2012 και η υποχρέωση καταβολής του επιδόματος γάμου

Η ΓΣΕΕ μετά την είδηση που αναμεταδόθηκε σχετικά με την υποτιθέμενη λήξη στις 31/3/2013 της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας διευκρινίζει με εγκύκλιο της Νομικής της Υπηρεσίας ότι η ΕΓΣΣΕ, που έληξε αναγκαστικά στις 14/2/2013, σύμφωνα με την ΠΥΣ 6/2012, διανύει ήδη το στάδιο της τρίμηνης παράτασης της και κατά συνέπεια το προβλεπόμενο από αυτήν επίδομα γάμου καθώς και οι υπόλοιποι κανονιστικοί όροι ισχύουν τουλάχιστον έως τις 15/5/2013.

Διακοπή λειτουργίας ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Γ.Γ.Π.Σ. από 15:30 της 02/04/2013 έως 08:00 της 03/04/2013

Αγαπητοί χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών

Οι υπηρεσίες του TAXISnet για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων Παρακρατούμενων Φόρων, Εισοδήματος Νομικών Προσώπων και Εντύπων Κ.Β.Σ., οι υπηρεσίες εκτύπωσης Δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων και Εκκαθαριστικών Σημειωμάτων, καθώς επίσης και οι υπηρεσίες Ειδοποιήσεων Πληρωμής ή Επιστροφής Φόρου, Προσωποποιημένης Πληροφόρησης και έκδοσης Φορολογικής Ενημερότητας, δεν θα είναι διαθέσιμες από ώρα 15:30 της 2ας Απριλίου 2013 έως και ώρα 08:00 της 3ης Απριλίου 2013, λόγω προγραμματισμένων εργασιών αναβάθμισης των συστημάτων.

Από 9 Μαΐου οι δηλώσεις Ο.Ε. & Ε.Ε. - Οδηγίες για την ηλεκτρονική υποβολή κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης - Προαιρετική και φέτος η συμπλήρωση του ισολογισμού

Δόθηκε στην δημοσιότητα η απόφαση για την παράταση των δηλώσεων των ΟΕ-ΕΕ .
Στην συγκεκριμένη απόφαση δίνονται και οδηγίες για την υποβολή κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης
Αναλυτικά

Τρόπος υποβολής της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος των υποκειμένων σε φόρο, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 2 του ν. 2238/1994.