Πρόστιμα εκπρόθεσμης δήλωσης οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτών

Προθεσμία υποβολής αναγγελίας οικειοθελούς αποχώρησης
Σε κάθε περίπτωση που μισθωτός αποχωρήσει οικειοθελώς από την επιχείρηση που εργάζεται, ο εργοδότης υποχρεούται την αναγγελία της οικειοθελούς αποχώρησης του μισθωτού στον Ο.Α.Ε.Δ. εντός προθεσμίας οκτώ (8) ημερών. Η προθεσμία αυτή έχει θεσπιστεί από τις διατάξεις του άρθρου 2 παρ. 1 περ. στ΄ του Ν.2556/1997.
Εάν όμως ο εργοδότης δεν αναγγείλει, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας από το νόμο, στον Ο.Α.Ε.Δ. την οικειοθελή αποχώρηση μισθωτού και εφόσον η αποχώρηση αυτή δεν αποδεικνύεται από κανένα επίσημο έγγραφο στοιχείο, τα αρμόδια όργανα του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. του επιβάλλουν πρόστιμο για την παράβαση αυτή.


Η επισύναψη του ηλεκτρονικά σαρωμένου εντύπου με τις υπογραφές εργοδότη και εργαζόμενου ή με την έκθεση επίδοσης του δικαστικού επιμελητή είναι υποχρεωτική όταν υποβάλλεται καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου (έντυπο Ε6), ενώ είναι προαιρετική όταν υποβάλλεται αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού (έντυπο Ε5).
Σε περίπτωση κατά την οποία κάποιο έντυπο δεν μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά λόγω αδυναμίας συμπλήρωσης υποχρεωτικού πεδίου (π.χ. έλλειψη Α.Φ.Μ. εργαζομένου), θα ακολουθείται η διαδικασία της κατάθεσης με προσέλευση στην αρμόδια Υπηρεσία, μέσα στις νόμιμες προθεσμίες.

Πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής
Για εκπρόθεσμη υποβολή της σχετικής δήλωσης, το ύψος του προστίμου, σύμφωνα με την εγκ. ΙΚΑ 31/2013, κατά περίπτωση μπορεί να διαμορφωθεί ως εξής :
•Τετρακόσια (400, 00 €) ευρώ, όταν η οικειοθελής αποχώρηση δηλώνεται μετά τη λήξη της προαναφερόμενης οκταήμερης προθεσμίας και έως την τελευταία εργάσιμη για το δημόσιο ημέρα του επόμενου μήνα, απ’ αυτόν που έληξε η προθεσμία αυτή.
•Οκτακόσια (800,00 €) ευρώ, όταν η δήλωση οικειοθελούς αποχώρησης υποβληθεί μετά τη τελευταία εργάσιμη για το δημόσιο ημέρα του επόμενου μήνα, απ’ αυτόν που έληξε η οκταήμερη προθεσμία ή δεν υποβληθεί.
Επίσης, σε περίπτωση επιβολής προστίμου και πληρωμή αυτού εντός 15 ημερολογιακών ημερών παρέχεται έκπτωση της τάξεως του 20%.

Απόδειξη ημερομηνίας αποχώρησης μισθωτού
Σημειώνεται ότι η προθεσμία της αναγγελίας αρχίζει από την επόμενη ημέρα της οικειοθελούς αποχώρησης του μισθωτού και λήγει όταν παρέλθει ολόκληρη η τελευταία ημέρα της οκταήμερης προθεσμίας. Σε περίπτωση που η τελευταία ημέρα της προθεσμίας συμπίπτει με αργία, η προθεσμία παρατείνεται μέχρι και την επόμενη εργάσιμη για το δημόσιο ημέρα.
Από την Διοίκηση του ΙΚΑ έχει γίνει γνωστό ως επίσημα έγγραφα, από τα οποία επίσης μπορεί να αποδειχθεί (άμεσα ή έμμεσα) η ακριβής ημερομηνία αποχώρησης μισθωτού από την εργασία του, νοούνται όσα έχουν συνταχθεί κατά τους νόμιμους τύπους από τον καθ’ ύλην και κατά τόπο αρμόδιο δημόσιο υπάλληλο ή λειτουργό ή πρόσωπο που ασκεί δημόσια υπηρεσία ή λειτουργία.
Ως τέτοια μπορεί ενδεικτικά να είναι : στρατολογικά έγγραφα, έγγραφα Ο.Α.Ε.Δ., γνωματεύσεις ιατρών κρατικών νοσοκομείων κ.λ.π.. Ως επίσημα έγγραφα νοούνται και όσα ιδιωτικά έγγραφα έχουν θεωρηθεί από δημόσιες αρχές ή έχουν κατατεθεί σ’ αυτές. Ακόμη, εάν η οικειοθελής αποχώρηση μισθωτού δεν αναγγελθεί από κανένα επίσημο έγγραφο ή την υποβληθείσα Α.Π.Δ. (πεδίο 35 ΕΩΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ) δεν προκύπτει η τελευταία ημέρα εργασίας του, και ως ημερομηνία αποχώρησης θα λαμβάνεται η τελευταία ημερολογιακή ημέρα του μήνα

Παραδείγματα
Παρακάτω διατίθενται και 2 παραδείγματα για την ευκολότερη κατανόησή τους:

1.Σε έλεγχο που διενεργείται στις 27/3/2013 διαπιστώνεται ότι οικειοθελής αποχώρηση μισθωτού, που έλαβε χώρα στις 27/5/2011, αναγγέλθηκε στις 29/7/2011.

Στον εργοδότη θα επιβληθεί πρόστιμο τετρακοσίων (400,00€) ευρώ, διότι η αναγγελία έγινε πριν παρέλθει η τελευταία εργάσιμη για το δημόσιο ημέρα του επόμενου μήνα, απ’ αυτόν που έληξε η οκταήμερη προθεσμία (η οκταήμερη προθεσμία έληξε στις 6/6/2011).

2.Σε έλεγχο που διενεργείται στις 27/3/2013 διαπιστώνεται ότι οικειοθελής αποχώρηση μισθωτού, που έλαβε χώρα στις 27/5/2011, αναγγέλθηκε στις 1/8/2011.

Στον εργοδότη θα επιβληθεί πρόστιμο οκτακοσίων (800,00€) ευρώ, διότι η αναγγελία έγινε αφού παρήλθε η τελευταία εργάσιμη για το δημόσιο ημέρα του επόμενου μήνα, απ’ αυτόν που έληξε η οκταήμερη προθεσμία (η οκταήμερη προθεσμία
έληξε στις 6/6/2011) .

http://www.e-forologia.gr