Καταγραφή των εισοδημάτων από τόκους καταθέσεων από ένα λεπτό

Με την υποβολή του νέου εντύπου E1 - Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Οικονομικού Έτους 2013 έγινε γνωστό ότι κάθε φορολογούμενος, που έχει υποχρέωση δήλωση εισοδήματος, πρέπει να δηλώσει, εκτός των άλλων, και τους τόκους από τις καταθέσεις εσωτερικού που έχει στο όνομά του.
Συγκεκριμένα, στην παρ. 6 του άρθρου 62 του Κ.Φ.Ε. προβλέπεται, μετά από την κωδικοποίηση με τον Ν.4110/2013 ότι «σε κάθε περίπτωση στη δήλωση αυτή αναγράφονται όλα τα εισοδήματα του υπόχρεου ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους, καθώς και τα απαλλασσόμενα από το φόρο εισοδήματα. Για τα αυτοτελώς ή με ειδικό τρόπο φορολογούμενα εισοδήματα αναγράφεται και ο παρακρατηθείς ή αποδοθείς κατά περίπτωση φόρος».


Στην δήλωση Ε1, λοιπόν, όπως σχολίασε και ο Γεν. Γραμματέας Εσόδων κ. Θεοχάρης, πρέπει να συμπληρωθούν υποχρεωτικά οι τόκοι από τις καταθέσεις έστω και αν αφορούν 0,01 €. Η αναγραφή γίνεται στον Πίνακα 6 Πρόσθετα Πληροφοριακά Στοιχεία, στον κωδικό 659 για τον Υπόχρεο και 660 και την Σύζυγο αντίστοιχα. Στην πράξη, ο καθένας που διατηρεί έναν λογαριασμό καταθέσεων (ταμιευτηρίου, τρεχούμενο κ.λπ.), και λαμβάνει από την τράπεζα τόκους πρέπει να τα δηλώσει χωρίς να λαμβάνεται κανένα όριο ή περιορισμός.

Όμως, για τη δήλωση του ποσού χρειάζεται βεβαίωση που χορηγείται από την τράπεζα. Αν αναλογιστεί κανείς τον αριθμό των φορολογούμενων που πρέπει να πάρουν την βεβαίωση, υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα. Από το Υπουργείο Οικονομικών θεωρείται σημαντικό στοιχείο η καταγραφή των εισοδημάτων όλων των πηγών, καθώς είναι δεδομένη η επιθυμία κατάρτισης περιουσιολογίου με ταυτόχρονη καταγραφή όχι μόνο των φορολογούμενων εισοδημάτων, αλλά και των απαλλασσόμενων και των φορολογηθέντων με ειδικό τρόπο. Επίσης, η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται στο σύνολο των εισοδημάτων, άρα πρέπει να καταγραφούν.

Το Υπουργείο Οικονομικών ήρθε σε επαφή με τις τράπεζες ώστε να αντλούν αυτόματα αυτές τις πληροφορίες. Οι τράπεζες όμως δεν προλάβαιναν να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Η Γ.Γ.Π.Σ. θα καταβάλλει προσπάθειες ώστε να διασταυρώσει τα στοιχεία που λαμβάνει, με τις τράπεζες. Επίσης, γίνεται προσπάθεια για τον επόμενο χρόνο, ώστε τα στοιχεία να στέλνονται κατευθείαν από τις τράπεζες και να αποφύγουν οι φορολογούμενοι τη δύσκολη αυτή διαδικασία.

Παρόλα αυτά, για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να υποστούν τεράστια ταλαιπωρία ακόμα και για καταθέσεις χωρίς κίνηση, ή μισθοδοσίας, όπου συνηθίζεται τα χρήματα να μένουν για μέρες ή ώρες μόνο στο λογαριασμό. Ίσως, το Υπουργείο θα έπρεπε να ξανασκεφτεί το βάρος που επιβάλλει στους φορολογούμενους και να θεσπίσει την υποχρεωτικότητα δήλωσης για ένα ελάχιστο όριο εισοδημάτων από τόκους καταθέσεων, έτσι ώστε να αποφύγουν τις άσκοπες χαμένες ώρες σε ουρές για σχεδόν μηδενικά εισοδήματα.

http://www.e-forologia.gr/